Släktmiddag

Igår var det alltså släktmiddag eller födelsedagsmiddag eller vad man nu ska kalla det, för att Camilles och Gaetans gammelfarmor fyllde 90 i september. Tydligen hade det varit riktigt stort att hon fyllt 90 i september och att middagen nu endast var för familj.

Det var jätte god mat och Brigitte kallade mig modig när jag gick fram och hälsa på alla (hon följde givetvis med runt bordet). Brigittes moster eller faster var jätte snäll med mig och pratade jätte långsamt satt jag fattade :D
De bjöds även på vin, jag smakade på första vinet, inge gott... sedan tackade jag nej till resten förutom de som bjöds till efterrätten, men Brigitte gick då in och sa att jag bara skulle ha lite lite för det var tydligen väldigt starkt!

Jag tror att de erbjuder så mycket vin (han frågade minst tre gånger för varje vinsort) eftersom jag är snart arton och dricker inte... det är nog lite udda här i Frankrike tror jag.

Igår så sminkade jag mig t.om! Första gången sedan Sverige. Faktiskt så var det ganska kul att pilla runt med fejset, men samtidigt så var det inte så kul när man var tvungen att tänka hela tiden på vart man placerade händerna (alltså inte i ansiktet, speciellt inte kring ögonen). Jag skulle nog aldrig klara att sminka mig varje dag, visst man känner sig lite finare, men samtidigt så blir (i alla fall jag) man mycket med oroligare över hur man ser ut, om sminket har rört sig eller så. Nej, när man inte har smink, då har man inget att oroa sig för!





Så såg jag ut igår ^^

Längtar tills jag får någon (läs nea eller mamma) att fota med mitt nya objektiv...!

Hemlängtan

Idag är det en dag med hemlängtan. Ingen speciell anledning till varför jag längtar hem, bara gör det... men man måste väl ha sådana dagar också, antar jag...













Gillar verkligen mitt nya objektiv. Den får allt att se så mysigt ut att man bara vill krypa in i bilden och lägga sig och sova vid allt fluff.

Idag blir det bibliotek i Selestat och senare släktmiddag för en gammelfarmor som fyllde 90 i september.

Click

Salut!

Idag har det varit en väldigt bra dag! Jag och Camille åkte till Strasbourg och shoppade :D
Jag kom hem med fem saker, två lite dyrare men nödvändiga.


Köpte en ny vinterjacka eftersom min andra som jag tog med från Sverige har gått sönder vid dragkedjan. Denna kostade endast 40 (nånting) € eftersom det var 20 % rabatt :D


Kom även hem med lite kalcium och magnesium efterom jag har haft kramper i vaderna så detta ska troligen hjälpa


Här är den roligaste saken jag köpte idag, även dyraste, ett 50 mm f1,8 objektiv till min sony! :D Jag har tänkt och drömt om detta objektiv minst två veckor nu tror jag och äntligen är den min!
Det lite roliga var nog att i morse så nästan ångrade jag mig att jag tänkte köpa den... tänkte om jag inte skulle blir nöjd. Jag trodde även att jag och objektivet inte skulle klicka på en gång eftersom det är ingen zoom och jag är absolut inte van vid det, men det korta skärpedjupet kompenserar för det! :D


Här är en testbild, underbar va? Alldeles mjuk och fin och en väldigt skarp skärpa! Längtar tills jag kan testa objektivet utomhus! Förhoppningsvis blir det imorgon, men imorrn händer det massa saker också, så jag vet inte hur mycket jag hinner egentligen...

Idag

Idag har det varit en väldigt händelserik dag! Först så gick vi ut med hundarna, sedan åkte vi till Strasbourg och åkte skridskor och tillsist så åkte vi till IKEA och åt köttbullar. Lite sammanfattningsvis sådär.
Imorgon blir det troligen Strasbourg och nytt objektiv! Jag vet att jag tjatat och tjatat, men nu har jag äntligen funnit en affär som har det... fast det är ju inte helt hundra att dom har det inne imorgon, men så dyrt som det är i den butiken så kan det knappast gå åt för fort...

Nu kommer lite bilder från när vi var i Obernai. Fotade bara när vi var i kyrkan dock, men det var en väldigt fin kyrka!




Dom hade väldigt fina skulpturer!




Det var egentligen inte så himla ljust i kyrkan, utan med lite iso på max så blev mitt objektiv ett väldigt bra objektiv, ljusstarkt och bra. Tänk sedan när jag får ett äkta ljusstarkt objektiv!







De var dagens fakta och gårdagens bilder, ciao!

Shopping i Paris

Här är några av sakerna som jag köpte i Paris. En handväska, örhängen från HM, örhängen från Six (tror märket hette så) och en liten portmonä (?) liknande sak som jag använder som plånbok just nu.
Köpte även en jätte mysig halsduk från HM på Champs Elyssée (har ingen aning om det stavas så..) problemet är bara att den hårar av sig på min svarta vinterjacka, satt jag vet inte om jag kommer kunna ha den denna vinter, inte om jag inte vill se ut som en snögubbe typ. Hårig snögubbe

Kamerabilder

Jag tog inte med mig kameran allt för mycket i Paris av tre anledningar, en är att när man är i Paris med svenskar, då ska man umgås, inte gå undan och fota hela tiden (blir även lite stressad när jag fotar när andra är med eftersom jag vill inte att de ska tröttna på att jag stannar hela tiden x)
Tappade även lite fotosuget eftersom jag efter nästan frenetiskt letande aldrig hittade objektivet som jag sökte. Blev väldigt nedstämd utav de och ja, tappade lite suget att fota.
och sista anledningen är väl att jag är lite rädd om min kamera och tycker inte riktigt om att ta med den överrallt, plus att den är så stor, så den passar inte att följa med överrallt heller.
Men, några bilder fick jag i alla fall





































Det var alla bilder från denna resa i Paris, nu ska jag ner och käka lunch (frukost..) ciao!

Mobilbilder

Nu är jag tillbaka från UNDERBARA Paris! Jag är jätte trött just nu eftersom jag har nog gått mer under dessa fyra dagar än jag gjort under dessa två månader i Frankrike och jag har även sovit ganska lite (mellan halv ett på natten till halv nio på morgonen)
Jag pallar alltså inte att skriva om allt vi gjorde just nu, så ni får frestas med dåliga mobilbilder istället, trevligt va??























Nu ska jag sova, håller på att somna, god natt!

Paris!

Idag blir det Paris, underbart! Klockan 14:20 ska jag åka tåg helt ensam för första gången till en stad på 6 miljoner (enligt en fransk kompis, vet inte om det stämmer) för att sedan försöka att antingen åka till vandrarhemmet eller till en fotoaffär, ensam. Nej, inte alls panik...

Nej men seriöst, det kan väl knappast vara värre än Stockholm? Ett mycket större Stockholm...

Äsch, som mina päron sa, om jag håller huvudet kallt så kommer dte gå bra, som min mor sa, jag är ju ingen idiot.
Och hur svåra kan tunnelbanorna vara egentligen? Att åka tunnelbana i Stockholm är ju lätt som en plätt!

Okey, förlåt, tappa tråden lite,

Igår, eller idag, eller nått, så beställde far flygbiljetter hem över jul! Han hittade superbra biljetter efter bara några sekunder i stort sett (vi satt och prata i telefon och sedan ringde varandra på msn), så det är jag superglad över faktiskt, inser det nu.

Så detta ska bli skitkul, Paris, nytt objektiv, åka hem över jul, träffa pappa i Paris i januari... Mellan allt kul måste jag nu bara satsa på min franska och min familj. De har tydligen skett kulturkrockar som jag inte har varit medveten om. Jag trodde att allt var bra, men allt var inte så bra, men nu har vi pratat om det, så efter detta lov ska jag ta ett nytt tag och verkligen arbeta samtidigt njuta av detta år!

Kommer inte uppdatera bloggen under denna helg, kommer tillbaka på tisdag kväll/natt, så ja, ni får väl se MASSA bilder sedan på onsdagen! Ciao!

Fredag

Idag är det fredag och första dagen på en och en halv veckas lov! Underbar!

Idag har det varit en blandad dag. Jag var nog lite gråtfärdig hela dagen efter att ha haft franska och insett att det inte bara är tal om passé & composé, presens och futurum i franska verb, utan det finns typ 20 stycken böjningar till! Jag som inte ens är bra på svensk grammatik, hur ska jag klara fransk!?

Men vid lunch så bröt det ut. De som jag brukar äta med de satte sig innan eftersom de hamna längre fram i kön och det såg ut som att det inte fanns någon plats där, så jag satte mig ensam. Sedan kom några skitungar (ja, faktiskt, skitungar) och satte sig och sedan bad mig att flytta till någon annanstans. Då blev jag lack (sur) kan jag säga, riktigt pissed. Och ja, när jag blir sur, då kommer tårar, och när det kommer tårar, då vill jag helst av vara helt helt ensam och att ingen tittar på mig. Men i alla fall, jag satte mig vid ett annat bord, medan tårarna strömmade, så jag hade inte direkt någon matlust så jag sket i de och gick ut i stället. Sedan ringde jag päronen och önskade att de skulle kunna göra mig gladare. Måste erkänna att precis innan så tänkte jag att jag skulle skrika saker som "jag vill inte göra det här mer, jag vill hem!" men sedan tänkte jag, även hur jobbigt det en är, skulle jag verkligen vilja åka hem? Faktiskt, så nu i efterhand så tror jag inte det. Förudmjukelsen att komma hem och erkänna att man inte klara det skulle vara för stor
Sedan efter ett samtal med mamma så gick jag tillbaka till skolan, med röda ögon. Coralie och de andra märkte definitivt att det var något fel, men jag fortsatte att torka ögonen och säga "ca va" (det är bra, typ) allt fler människor började dock se de och allt fler tårar började komma eftersom de var så snälla! Fick en kram av Nicholas och "kindsmekningar" av andra och uppmaningar "gråt inte" av flera. Det var underbart! Missförstå mig inte, men jag har känt hela tiden att jag inte riktigt har någon som bryr sig om mig här, inga äkta vänner, men det har jag, de bara visar det inte varje dag, de visar det när jag behöver det som mest.

Så efterråt (efter matten dvs) så kände jag mig mycket bättre och just nu känner jag mig super! Taggar inför Paris imorgon, ska bli oändligt kul! Ska ta med min vinterjacka också, mys! Älskar min vinterjacka!

Lyckat...

Igâr sâ var vi lediga hela eftermiddagen, precis som vanligt och jag la mig för att sova en stund. Satte pâ alarm och satte i öronpropparna (det var massa som spela musik i korridoren sâ).
Sedan sâ vaknar jag och kollar pâ klockan, 18:02... Reser mig snabbt och springer ner för trappan, men det var för sent, dom hade redan gätt och lâst efter sig... Sâ jag messar Coralie och berättar läget sâ nâgra minuter senare kommer en av survillanterna (vakterna eller ja..) och släpper ut mig, heh, lyckat...

I tisdags sâ hade vi första mötet inför Cambridge Exam, vi fick ett gammalt prov att titta pâ och det är exakt samma uppbyggnad som nationella i engelska, enda skillanden är att detta test kostar 145 €... Jag prata med läraren idag och sa att det finns en stor risk att jag inte kommer till nästa möte som är den sextonde november. Ska undersöka saken närmare och sedan tänka pâ't.

I helgen blir det alltsâ Paris, har dock ett orosmoment, Strejken... De strejkade utanför vâran skola i tisdags, jag var inte med, det var alldeles för kallt ute och jag ville hellre ha engelska..

Det var väl allt. Jag kommer sova pâ internatet i natt i alla fall, Brigitte skjutsar mig dit efter dansen. Lite synd att jag fick reda pâ det lite sent eftersom jag har redan packat min väska med sängkläder och allt eftersom jag tänkte tvätta dom över lovet.

söndag

Förstår att min blogg är tråkig just nu, håller bara på att tjata om HDR bilder (och antar att inte ens hälften av er läsare vet vad det är... Google my friends, google) och tyvärr måste jag nog göra er ännu mer besvikna med att visa ännu fler HDR bilder... so, here it comes









Men, det är inte bara HDR bilder idag, utan även två stycken panorma bilder, jippie





det var allt för denna gång. nu ska jag nog läsa lite, hej då

HDR bild!

Nu har jag lyckats hitta ett gratisprogram och jag har lyckats göra min första HDR bild!



Problemet är väl bara att bilden blev jätte liten av någon udda anledning...

Nej jag har inte tagit bilden själv

HDR bild?

Vill bara visa upp min bild... gjorde ett försök till hdr-bild (pallar inte förklara just nu), dock så fuskade jag eftersom det är inte tre olika exposaker (jag är egentligen alldeles för trött för detta) utan bara tre bilder som jag ljusade upp olika... Men ja... Blev väl lite bra, tror jag



Oj, bilden blev inte så bra när den var förstorad... ajaajaja


Imorgon då ska jag allt ut och fota på riktigt (om det inte regnar) och nästa vecka (nästnästa kanske...) då får ni allt räkna med bilder från Paris och eiffeltornet! Med mitt nya objektiv också! (förhoppningsvis i alla fall, om jag lyckas åka dit med Metron och om jag lyckas tala franska så att de förstår mig...)

Nej nu ska jag sova, är alldeles slut efter att ha legat i sängen hela dagen... fråga inte hur jag lyckas med det dock... god natt!

För mycket Becky Bloomwood

Nu när jag är här i Frankrike så har jag inte så mycket att läsa, eller ja... Biblioteket i Selestat har typ lika många böcker på franska som vårat bibliotek i Sverige har på franska... Så man blir ganska begränsad, som tur är så har "Becky Bloomwood" serien funnits, a k a "En shopaholics bekännelser" serien. Så jag har nu läst fyra böcker i serien, tror att jag har en kvar att läsa...

Att jag har läst dessa böcker märks, eftersom jag börjar tänka som henne -.-'

När jag var på en promenad i veckan i Barr så gick jag runt i mina tankar som "lät" ungefär såhär:

"Jag skulle lugnt kunna bo här. Bo i ett av dessa hus och ha en liten söt bil. Helst en minicooper. Jag skulle även ha en stor hund, ja, och jag skulle faktiskt plocka upp efter den! Ja, jag skulle bli känd här i byn, som 'tjejen som plockar upp efter sin hund', det skulle vara super!"

Ja...

I en shopaholics bekännelser så kan jag ju qouta "jag skulle bli känd som tjejen med 'danny and *bara-för-det-så-kommer-jag-inte-ihåg* scarfen'"
eller "jag skulle bli känd som flickan med ängelväskan" (dålig översättning från engelska...)

Franska vs engelska

Hela livet har man fått inproppat att fransmän bara talar franska och att alla i Frankrike är dåliga på franska och att de inte vill lära sig engelska eftersom de är så nationalistiska. Visst, det är kanske sant, eller joo, det är sant att de flesta fransmän är dåliga på engelska. Skulle nog säga att de fransmän i min klass är lika bra på engelska som jag var på franska när jag först kom hit. Dvs de kan inte göra korrekta meningar och de har svårt att prata. Men det är ju inte så konstigt eftersom de har pluggat engelska lika länge som jag pluggat franska.

Sen har man väl också fått lite inproppat att England är så underbara för där pratar dom engelska och där man kan kommunicera utan problem vilket land man än kommer ifrån i stort sett. Då till själva frågan, är engelsmän verkligen så underbara?

Nej. Nu är det så att engelska råkar vara "universalspråket", men om man t.ex. skulle åka till England och tala engelska med stark fransk brytning, då är de allt inte så trevliga, så varför stör vi oss så mycket på att fransmännen inte vill lära sig engelska? Förstår ni min "point of view"? (haha, vad ironiskt ändå).

Detta ämne var faktiskt en av de första jag och Camille, min värdsyster, pratade om. Hon berättade att när hon och hennes klass åkte till England så var de jätte nonchalanta. Ifall hon eller någon av de andra franska eleverna sa något med något grammatiskt fel, då "förstod" tydligen inte engelsmännen helt plötsligt. Och jag kan intyga att Camille är bra på engelska, visst hon gör grammatiska fel, men man fattar ändå budskapet. Som jag och franska med andra ord.

Så, slutsatsen (oj oj, hatade att skriva slutsatser i skolan, nu skriver jag de frivilligt!) är att sluta hacka så himla mycket på Fransmännen om att de inte kan, inte vill lära sig engelska. I Frankrike så har de faktiskt inget engelsk inflytande i form av reklam eller liknande, de har faktiskt en lag som säger att de inte får använda utländska ord i form av media eller reklam eller nått. Alla tror att engelsmännen är så underbara, men det är för att de talar sitt hemspråk! Vi tvingas tala vårat andra språk och engelsmännen talar sitt moderspråk.

I Frankrike vill de tala sitt moderspråk, och egentligen, franska och Frankrike är ju så stort så det borde egentligen vara möjligt, tycker jag i alla fall. Visserligen inte lika stort som engelskan, men tänk på alla föredetta kolonier där de talar franska, det blir ganska många fransktalande människor i världen ändå.


Detta har visserligen inget att göra med utbytesstudent, men tycker ändå att det är värt att tänka på..!

Regn...

Blee, det regnar ute! Jag som hade kommit på en bra fotoidé som jag tänkte genomföra idag, utomhus...
Om exakt en vecka är det Paris, ska bli skitkul!

Denna vecka

Orkar inte skriva så mycket så jag resumerar (?) veckan lite snabbt:

+ Jag har fått två kommentarer om att jag pratar bra franska! En av min värdsyster och en av en tjej i klassen, super!!

+ Jag slapp två timmar franska idag eftersom de andra hade någon läxa eller nått, awsome!

+ Kommer fortsätta med teatern i alla fall, nice, ännu mer nice är att jag kan gå när jag vill, alltså kan jag gå när det närmar sig min tur att göra någon läskig övning inför alla andra...!

+ Fick ett paket av mina päron innehållande godis, teoribok (övningskörning), min flöjt + noter och en romanbok, awsome! Blev en liten chock dock eftersom de lyckades hålla det väldigt hemligt :P

+ Ja, ni vet ju redan vad som hände den där udda natten som jag skrev om tidigare :P Undrar hur det kommer bli nästa vecka dock...

+ Börjar märka nu att min franska är mycket bättre :D Nice nice!

+ Två gånger denna vecka så trodde jag att jag skulle äta ensam, men båda gånger kom främlingar (som bor på internatet, så de är väl inte helt och hållet främlingar) och satte sig vid mig!

+ Bara en vecka kvar till Paris nu! Längtar som fan!

Ja, ni ser ju att jag skrev plus framför, tänkte att jag skulle skriva minus framför de mindre roliga sakerna, men faktiskt så kan jag inte komma på någon! Det har säkert varit något tråkigt denna vecka, men jag har helt förträngt det, haha
Får se om jag har mer blogglust imorgon, ciao!

Vilken natt...

Igâr eftermiddag sov jag typ. Hade lektion med Omani en timme, men resten av tiden sov jag typ, sâ när det var dags att sova sâ var jag inte särskilt trött. Sâ jag lâg i sängen och tänkte pâ allt möjligt när plötsligt Coralie kom in i rummet. Jag tog ur öronpropparna och hörde att Sarah, min rumskompis snarkade förfullt. Tydligen sâ kunde inte de andra heller sova, pga Sarahs snarkningar! Sâ tillslut kom det en hel hop med tjejer in i rummet som fnissade som fan xD De lyste Sarah mitt i ansiktet med en mobil, men hon vaknade inte utan fortsatte att snarka. Efter en stund sâ gick de ut och stängde dörren och jag försökte sova igen med mina öronproppar. Jag blundade tills även jag blev belyst i ansiktet med en mobil. De var tillbaka. Efter en stund igen sâ gick de ut igen och jag försökte sova, tills jag ännu en gâng blev belyst i ansiktet. Denna gâng var det inte bara tjejerna, utan även Matilde, en av survillanterna (har ingen aning om hur det stavas, sâ vi lâtsat som att det stavas sâ). Matilde tände i taket och väckte Sarah som för en stund sâg livrädd ut. Matilde sade till henne att hon snarka, och Sarah fatta typ inte ett piss xD
Sâ ännu en gâng sâ försökte jag sova men allt för snart sâ började Sarah snarka (mâste nog tillägga det att Sarah snarkar sâ högt att jag kan inte sova fastän jag har öronproppar i ibland, sâ blev det nu eftersom jag började bli ganska trött vid det här laget!)
Efter en stund sâ öppnades dörren ännu en gâng. Matilde sa ât mig att ta mitt täcke och kudde och sedan ledde hon mig, Coralie och Oceanne ( har ingen aning om hur hennes namn stavas heller...). Matilde öppnade tvâ rum som jag mâste sâga var vâldigt varma! Dessa rum används inte i vanliga fall, sâ de var heller inte vädrade. Jag försökte att öppna fönstret, men det gick inte, jag försökte även tända en lampa, men den funka inte heller.
Sâ jag la mig i sängen och det var ett underligt brummande hela natten. Jag fick även för mig att rummet var fullt med spöken sâ jag vâgade inte sträcka ner handen till mobilen eftersom jag var övertygad att jag skulle känna en hand kring min handled dâ... inte sâ mysigt kanske.

Tillslut sâ somnade jag i alla fall och sov riktigt bra den tid jag sov. Tror jag bara sov ca 6 timmar inatt, men ändâ sâ är jag väldigt pigg!

Idag

Idag har jag varit ensam hela dagen i stort sett. Camille och Brigitte åkte till någon vän, Gaëtan stannade kvar för att hålla mig sällskap typ, men eftersom vi inte kan kommunicera (han kan inte engelska) så satt jag bara på mitt rum framför datan eller min bok.

Till middag idag så åt vi någon konstig grön sak, till en början såg det ut som potatismos, tills jag såg att den var grön (allstå inte mögligt grön eller nått xD), det var gott, fast det smaka inte direkt nått x) Till det åt vi som ett kycklingknyte som innehöll nått med ost och tomat på uppepå, det var också gott.
Till efterrätt var det hemlagad varm äppelmos med mjukost och socker till. Dock var jag alldeles för mätt, annars hade jag tagit mer, men gott var det!

Imorgon är det tillbaka till internatet igen, som vanligt. Om inte så länge så drar det iväg till Paris, det ska bli kul och spännande!!

Nu måste jag fortsätta packa och sedan ta en dusch... är ganska sen redan... Hej då!

Bilder från igår













Jag tog även bilder på människor jag var med, men vet inte direkt om de vill vara med i min blogg, det är inte så fina bilder x)

Igår

Igår åkte jag alltså med Camille in till byn och firade den årliga fête de vendage (har fortfarande ingen aning om hur det stavas). Innan dess så åkte vi till Strasbourg (jag, Camille och Brigitte) och tittade runt. Tittade bla på böcker och sånt. Måste säga att mitt huvud blir väldigt trött när jag går in i en franskbokhandel...

Har inte hunnit redigera bilderna från igår, så dom får ni se senare.

Det vi gjorde var att vi gick först efter två hästar som drog en kärra som hade en stor vinsak på sig. Därefter så lyssnade vi till lite musik och sedan åt vi pizza. Jag köpte även en underbart god Ben and Jerry...!
Sedan gick vi och umgicks med andra människor. I stort sett alla antingen drack alkohol eller rökte joint, alla utom jag då. Så vi satt och typ bara prata (eller ja, jag satt bara tyst och titta på medan alla andra stappla runt efter för mycket alkohol :P) tills klockan halv tolv. Det var jävligt kallt må jag lova...
Det mest udda var nog att vuxna bara gick förbi och snarare uppmuntrade till att dricka än att bli arga. Och då är detta sextonåringar jag pratar om, alltså yngre än mig... Lite udda, men ja. Hela byn var i fest så de vuxna var kanske också för påverkade för att bry sig, hahah

Snabbt inlägg

Ska alldeles strax iväg till byns årliga fest för vinskördningen!
Där ska vi smaka på årets första vin och äta tarte flambert (kom på vad det heter!!)
Därefter ska vi till Rivertoile i Strasbourg, det är som ett stort centrum.

Skriver mer när jag kommer hem om jag inte kommer hem alldeles för sent förstås xD

En udda dröm...

Drömde en väldigt udda dröm inatt, jag drömde om att jag hade fått ett visst sony 50mm f1.8 objektiv och att jag gick runt och fotade med det. Måste säga att det blev väldigt fina bilder, hahha

Problemet var väl bara att varje gång jag tog en bild så vaknade jag... så det blev inte så mycket sova med den drömmen... Så idag är jag trött, lite synd eftersom det är den där vinfesten idag...

Har inte sovit så bra på internatet heller, vet inte varför...

Jag funderar lite på, för det verkar som om det är vanligt att åka hem över julen, men jag funderar på om jag kanske ska åka hem på Vacanses d'hiver som är mellan 19 feb och 7 mars. För, vissa kanske inte vet, men jag fyller arton den 15e februari, så det känns lite konstigt faktiskt att fira sin artonårsdag någon annanstans, speciellt att behöva vakna upp på internatet, heh. Men jag får se, det är långt dit. Ska först fokusera på Paris i slutet av oktober :D

Barr

Jag har inte hunnit redigera alla bilder, tar tid eftersom man måste redigera RAW bilder. Men, jag gillar att redigera, så det gör inte så mycket, bortsett från att det blir några timmar framför datan xD




(som ni kanske märker så gillar jag att fota blommor, hehe)















Det var alla bilder för denna gång. Har ca dubbelt så många att redigera till, vet dock inte hur många so visas på bloggen ^^

Idag var det kul, för jag förstod vad franska läraren pratade om! Fast, allt för snart blev jag för trött i skallen, så jag pallade inte att lyssna för mycket, lite synd.

Imorgon blir det att fira, det är vinfest här :D Så jag och Camille ska in i Barr och äta typisk Alsace mat (kommer bara inte ihåg vad det heter just nu...) och smaka på årets nya viner, ska bli väldigt kul tycker jag! Tar nog med mig kameran också, satt det blir ännu mer bilder... oj oj...

En fransk promenad 2

















Japp, det var resten av bilderna från min promenad i lördags. Bilden här precis över är en bild på en larv som jag hittade... den ser väldigt udda ut, jag vet!

Måste bara nämna: Mamma och pappa, ni vet de där fälten med massa blommor som vi åkte förbi? Alltså med odlade blommor, de är självbetjäningställe. Man går dit, plockar blommor och sedan lägger pengar i en burk (typ).

Idag tog jag med mig kameran till skolan (inte för att fota människor dock, utan gick runt i Barr och fotade) så det kommer nog mer bilder snart igen x)

Bon soir!

Hejsan!

Är tillbaka från dansen nu, det var skitkul! Fast svårt... Måste troligen sluta med teater eftersom läraren tycker inte om att jag går en halvtimme för tidigt varje gång, hon sa att jag kan fortsätta, men om jag går tidigare så kan jag inte vara med på t.ex. föreställningarna... Plus att jag suger på denna slags teater (väldigt... spirituell tror jag man kan kalla det... väldigt udda egentligen) så jag ska nog sluta. Känns lite meningslöst att stressa sig bara för att vara med på en lektion som egentligen inte ger något...

Jag har fortfarande bilder kvar att visa från helgen, men pallar inte det nu. Nu ska jag duscha (jag stinker, bokstavligen) och sedan sova. Har inte sovit någe bra på internatet, inte att jag har vaknat eller så, men har drömt oroliga drömmar samtidigt som jag vaknat upp med värsta påsarna under ögonen, så ska passa på att ta igen mig denna helg.

Ciao!

Sitter i skolan...

Sitter inne i skolan pâ biblioteket och letar adresser till random people därhemma. Gick till posten idag, ensam! Mâste säga att jag är ganska stolt! Jag lyckades göra mig förstâdd och nu är brevet till CSN pâväg till Sverige, wiho!
Köpte även tio frimärken, nu gäller det bara att hitta vykort eller kyvert sâ att jag kan använda frimärkerna ocksâ, blir kanske att gâ tillbaka till posten imorgon och köpa det... fâr tänka pâ saken ^^

Hörs i helgen!

En fransk promenad

Gick på en promenad tidigare idag, var borta runt 1 ½ timme tror jag... Jag var ute efter att gå till majsfältet som jag vet finns i närheten, fast jag gick lite fel och så... Men jag fick många fina bilder. Fotade i Raw för första gången på allvar, därför ser bilderna lite annorlunda ut kanske... För jag är inte så superbra på att redigera RAW bilder än :P












Notera mitt fina nagellack :3 Svart och matt



Internet (blogg.se?) börjar dampa nu, så ni får resten av bilderna någon annan gång (senare ikväll kanske)




Min skolvecka

Måndag börjar med två timmar franska med M. Wessler (tänker alltid på vessla). Dessa timmar är väldigt sega eftersom M Wessler pratar 90 % och skriver endast 10 %. Då han skriver, på svarta (gröna) tavlan skriver han typ som rubriker om vad han talar om. T.ex. så håller vi (dom) på att tala om en bok (som jag inte har läst). Varje gång vi diskuterar kring denna bok så skriver han t.ex. W ou le souvenir d'enfance (som boken heter) på tavlan, för att sedan berätta något om den i kanske tio minuter. Sedan skriver han kanske ”probleme 1” för att sedan prata om problemet i tio minuter. Ni kan ju fatta då att jag fattar inte ett piss av lektionerna eftersom det enda jag får är rubrikerna.

Efter det är det en timme med engelska, lätt engelska. Dessa lektioner ser typ ut såhär: Läraren, Ms Fauret, har gett oss en kort, väldigt lättläst liten text om någon unge i skolan. Denna text har vi nu bearbetat på alla sätt möjliga. Vi har t.ex. gått igenom varenda mening, vi har skrivit frågor, pratat om texten, vi har t.om. gjort som en liten pjäs som texten, denna text har vi alltså hållt på med nu i kanske... fyra veckor eller så. Denna text är något som vi i Sverige kanske skulle göra i sexan. Ms Fauret är också ganska opedagogisk och detta hjälper inte lektionerna. Hon frågar t.ex. en fråga på engelska, eleven förstår inte, då upprepar hon frågan (notera, fortfarande engelska), eleven förstår fortfarande. Då upprepar hon, och upprepar och ja, upprepar, typ tills en av elevens kompisar viskar frågan på franska. Då har det gått kanske tio minuter, då ska eleven svara på frågan också. Så eleven försöker svara, Ms Fauret rättar till och rättar till och ”tvingar” eleven att upprepa svaret. Upprepa tills det blir rätt. Sedan om vi (dom) har lärt oss något nytt ord ur denna fråga eller svar, då ska alla upprepa de nya orden som vi har lärt oss, en för en. Efter det har i stort sett hela lektionen gått (ja, jag överdriver liite).

Efter det är det matte. Finns egentligen inte så mycket att säga om matten. Han, M. Meyer, och jag, kan inte kommunicera. Inte för att vi försökt, vi ignorerar mest varandra. Matten är ganska enkel faktiskt, fastän det är mycket skrivuppgifter. T.ex. så håller vi på med Excell varje fredag, i stort sett exakt det vi gjorde i Fria förra året.

Sedan är det lunch och efter det ECJS, fråga inte vad det är, tack.

Just nu så vet jag att vi snackar om kvinnor i politiken genom åren. Så, jag antar att det är typ samhälle eller nått.

Efter det är det TPE. På svenska är det typ ”Prata och arbeta i grupp kring ett problem”. Våran grupp har typ bytt problem tre gånger. Första gången var det i tankarna att jämföra svenska och franska skolsystemet. Detta tyckte jag lät extremt bra, för då skulle även jag kunna hjälpa till, men nej, det var inge ”kul”... suck... sedan var det på tal om något med typ Oden (odin?) Tor och Freja och de där gudarna för det trodde min grupp att jag kan mycket om, heh. Men nu, nu är det om kvinnans roll i de fyra (är det inte fem??) världsreligionerna. När jag hörde det sa jag glatt ”De kan jag ganska mycket om, speciellt inom hinduismen eftersom jag har arbetat om det i skolan” sedan när vi snackade om lärarna så sa hon vidare till läraren ”Jenny kan mycket om hinduismen eftersom det bor tydligen väldigt många hinduer i Sverige”... ja, kommunikation var det va? Och, måste faktiskt bara säga, att jag sa mitt på engelska... så det är inte jag som sa fel på franska...

Efter två timmar TPE slutar vi. Då är klockan ca 17:25 och internatet är öppet. Vanligtvis då går jag och vilar en stund innan jag går till the ”Canteen” för att käka middag.

 

Tisdagarna börjar med ”Svår engelska” eller European Class som det egentligen heter. Det är typ historia på engelska. Det är en blandning mellan klasserna då det är en frivillig kurs och endast de som tror att de kommer fatta något är med. Jag pratar inte så mycket, utan det är mer när Ms Fauret tittar bedjande på mig när ingen annan kan, som jag öppnar käften. Till en början blev hon faktiskt förvånad ifall jag inte kunde svaret på de hon undrade! Som om jag pratade lika bra engelska (hon är engelsman tror jag) som henne bara för att jag kommer från Sverige! Nu så blir hon inte lika förvånad, som tur är.

Efter engelskan har vi historia på Franska. Det som är ganska komiskt är att vi håller på med samma sak på de olika språken, samma sak som vi gjorde i Fria förra året, dvs industriella revolutionen. Fast, på franska fattar jag inte mycket så jag sitter mest och antingen ritar eller skriver på svenska. Heh. Läraren där kallar vi Mme Bon, för hon säger bon (typ som bra på franska) i slutet av typ varannan mening. Seriöst. Emma räknade en gång när vi hade henne två timmar (tror jag, eller om det kanske bara var en timme!?) och jag kommer ihåg att det blev över 100 bon. Dock kommer jag inte ihåg det korrekta talet.

Efter det har vi fysik, vi har en ny lärare, hon har glömt två gånger nu att jag är svensk och inte fattar. Heh.

Efter det har alla barnen italienska, alla barnen utom jag. Därefter är det lunch och efter det har alla andra barnen italienska eller latin, alla barnen utom jag. Dvs typ tre timmar håltimme.

Efter det är det SVT, nej inte sveriges television, utan typ biologi. Där pratar vi om ögon. Första lektionen fick halva klassen (som tur inte jag) dissikera ögon. Efterråt frågade jag från vilket djur, visade sig vara från kanin...

Efter det har vi mitt öhm ”favoritämne” franska! Med M vessla! Ni måste förstå exakt hur död jag är på dessa lektioner. Brukar typ sova eller nått... Även denna dag slutar runt 17:25.

 

Onsdagar är chilldagar. Vi har bara två lektioner, historia (på franska) i två timmar och sedan två timmar gympa. På gympan gör vi samma sak varje gång och det är basketboll. Så kommer det vara till ca november, då kommer vi börja med badminton och göra det varje gång i tre månader, efter det är det dags för dans i tre månader, efter det är det meningen att läsåret ska vara slut, kul va? Nej inte direkt. Efter gympan är det lunch och därefter är vi lediga hela eftermiddagen. Internatet öppnar vanligtvis 13:00 men tydligen så kan det vara så att det inte öppnar, det är om de håller på med någon annan aktivitet istället... jag hoppas innerligen att det aldrig sker.

På onsdagar brukar jag göra så att jag går till internatet klockan 13:00, sedan sover, eller läser eller sitter jag vid datan. Sedan 15:30 har jag ”lektion” med en kvinna som heter Omani. Hon lär mig franska, enkel franska. Det går ganska bra faktiskt. Sedan 16:30 brukar jag gå tillbaka till rummet och antingen läsa, sova eller sitta vid datan igen. Klockan 18:00 är det middag.

 

Torsdagar är lite udda. Jag går från 8 till 18:30, ändå så har jag bara tre olika lektioner. Morgonen börjar med ”svår engelska”, european class. Efter det är det håltimme och sedan ”lätt” engelska. Efter det lunch och sedan håltimme. Efter det är det engelska ”obligatoire” med Ms Haby. Detta pågår i två timmar. Efter det är det teater i två timmar med Mme Haby. (Notera skillnaden). Detta med teatern innebär att jag äter middag senare, på internatet.

 

Fredagar är ganska chill faktiskt. Jag börjar nio, men får ändå ingen sovmorgon eftersom frukosten serveras 07:00 och internatet stängs 07:10. Om man inte är ute innan 07:10 blir man inlåst.

09:00 har jag franska med eleverna i Seconde, alltså de som är i årskursen under mig. Där får jag t.ex. översätta texter och så, alltså mycket roligare än franska med M Vessla. Tyvärr kan jag inte skriva denna lärares efternamn... men det är alltså inte Vesslan.

Den läraren är den enda läraren som inte kan engelska som faktiskt lovar prata med mig. Han hälsar på mig när vi går förbi varandra i korridoren (nej nej, inte alls särbehandling!).

Efter det är det två timmar franska med vesslan.

Efter det är det lunch och därefter matte och sedan, 14:10 är dagen slut! Jippie!

Enda problemet är väl bara att jag äger inget paraply och jag måste gå hem med en jätte väska, och Camille slutar inte förrän 17:00.... så ibland blir det att jag får helt enkelt vänta till 17:00 om jag vill ha skjuts hem.

Denna text blev ganska lång, fast samtidigt är ju veckan ganska lång så. :)


Tusentals med bilder


En blomma


En växt av något slag


Oplockade vindruvor


Elefantträd


En liten larv som höll hårt i sina grässtrån


Ett träd med väldigt röda löv


Vilda päron


Vågade inte äta, var rädd att antingen någon skulle komma eller att det inte skulle vara päron


Påminner på något sätt om Afrika





Trädet med de röda löven


Skrumpna oplockade vindruvor


Igår när jag väntade att tiden skulle gå så gick jag på en lite promenad med min kamera. Fick till dessa och fler bilder, ändå gick jag inte mer än kanske 200 meter från huset...

Tyskland!

Så, igår åkte vi alltså över till Tyskland! Det tog kanske 20 minuter till Eintzheim med tåg och sedan kanske 20-30 minuter att bila från Eintzheim till ett shoppingcenter i Tyskland. Fast jag har egentligen ingen aning så lite inte på det jag säger va :P

Köpte lite prylar som jag faktiskt tänkt hela veckan att det måste jag ha om jag kommer över det billigt.  Och det gjorde jag!

Men nu så dampar Blogg.se så jag kan inte visa er mina ehm... "fina" bilder.

Jag köpte en långarmad tröja som har dragkedja i mitten och även går ner över rumpan, lång även på det hållet eller vad man ska säga. Den är mörkblå (fanns bara blå eller grå att välja) och den är gjord av ekologisk bomull! Den kostade bara 19 € så jag köpte den så fort jag fann den. Det är precis vad jag har tänkt att jag ska köpa (fast kanske svart) och nu kan man även ha den som klänning om man vill, super!

Jag köpte även två par strumpbyxor, tunna, ett par lila och ett par gråa, det var lix i samma paket. Det var de lila jag var ute efter eftersom just nu har jag bara svarta strumpbyxor och så har jag svarta skor och svart klänning... det ser seriöst ut som om jag ska på begravning.. inte så kul så därför köpte jag strumpbyxor med ganska milda färger som passar bra till typ alla färger ^^ De två tillsamman, 7 €

Sedan köpte jag trosor, 3 för 9 €, ekologiska :D

Sedan gick vi in i en annan affär och jag plockade på mig saker som daddlar, torkad mango, dextrosol (bra att ha på eftermiddagen mellan lektionerna) och så hittade jag såklart, nagellack! Denna gång var det überbilligt, ett nagellack för 1,2 € och ett annat, lite större för 1,7 €. Hittade även ett sådant där som mattar ner nagellacken för 1,7 €, hur billigt är inte det!? I Sverige kostar det kanske... 90 kronor om man vill ha ett bra märke tror jag, alltså den nedmattande.
Testade igår och det är väldigt bra, det blir väldigt fint. Enda nackdelen är  väl att den typ luckrar upp nagellacket under satt de båda blir väldigt sköra, lite udda men jag tror det alltid blir så... eller?
Tog till mig tre nagellack, ett mattande, ett svart (inte glittrigt, woho!) och ett überljusgrönt. Sedan gick jag till kassan och tog fram mitt kort. Allt blev sammanlagt 8 €, jag hade ca 5 € (liite mer) i kontanter så jag körde med kortet som... inte funkade. Så, jag tog först bort daddlarna, nej fortfarande för dyrt för mina 5 €, tog bort dextro, nej, tog bort tictac (glömde nämna, hitta ett paket med citrontictacs! Måste ju köpa det!), nej fortfarande för dyrt, tog bort mangosarna (?) och fick endast med mig nagellacken hem... Fast jag är ändå glad att jag fick hem de! Och sedan så, det andra var ju bara ätbart och egentligen inte ens nyttigt, så det gör ingenting att jag var tvungen att lägga tillbaka dom :P

Denna vecka

CouCou! Nu är jag tillbaka igen!
Tänkte berätta om denna vecka som har varit väldigt innehållsrikfull... nej det finns inget ord som heter så... okej jag kan inte skriva idag...

Måndag det enda jag kommer ihåg från måndags var nog att hösten kom. Den dagen var det verkligen höst!

Tisdag den dagen var skit... tråkigt i skolan och kände mig gråtfärdig, tills Alexis frågade om jag ville hänga med och käka kebab. Så han, jag, Nicolas och Jean-Baptiste stack till ett franskt kebabställe, shieet vad annorlunda det är jämfört med Sverige! Till att börja med hade de ingen meny! Fast eftersom jag inte kan franska så hade nog inte en meny hjälpt mycket i alla fall... Brödet var typ som en blandning mellan pizza, hamburgebröd och pitabröd... ja vet, udda. Köttet tror jag nästan var kyckling... För det var väldigt ljust jämfört med kebabköttet i Sverige! Alexis bjöd mig :3 det gjorde verkligen min dag!

Onsdag en riktigt chill dag. På onsdagar går vi ju bara halvdag så jag stannade kvar på internatet för att senare ha lektion med en som heter Omani. Lektionen gick hyffsat bra och jag fick yoghurt och kaka som mellanmål :3

Torsdag alltså igår... Igår så hade jag engelska i sammanlagt två timmar. Brukar vanligtvis ha i fyra timmar men ena läraren var borta. Sedan på kvällen hade vi teater, usch vad nervös jag var eftersom en tjej, Claire sa att vi hade läxa. Det var då jag kom på, senaste gången slapp vi ställa oss framför alla och göra gester som beskrev oss själva i fem minuter. Förra torsdagen hade vi ingen teater så då slapp vi med. Som tur var slapp vi igår med! Hon verkar ha glömt bort det. Lite synd om dom som verkligen arbetat på denna läxa dock...
Men teatern var ganska läskig ändå, vi skulle sjunga.... .... och jag vågar verkligen inte sjunga inför andra människor, speciellt inte när det bara är jag, speciellt inte när det inte finns någon musik... Seriöst, jag trodde (och hoppades nästan) på att jag skulle svimma.... men sedan blev det min tur och den enda låt som kom till min skalle var "Jag är en vampyr" av Markus Krunegård... Men det var faktiskt ganska skönt för de andra fattade ingenting... kändes som om jag fick ge tillbaka lite eftersom jag fattar ju inte vad de säger hela tiden!
Man skulle även gestalta med kroppen till musiken... hehe jag stampade med min fot x)
Sedan så skulle vi berätta om ett barndomsminne så jag tänkte långt bak och så poppade Pikku (stavas det så?) upp i skallen. Så jag berättade för Alexis (vi blev ihopparade) om när Pikku vägrade att jag lämnade rummet och att han alltid flög till min skalle då. Alexis berättade om att alla katter han haft blivit påkörda och dött... han skrämde mig bara ytterst lite.
Sedan skulle vi gestalta våra barndomsminnen, så Alexis händer fick leka fågel som satte sig på mitt huvud och sedan fick jag leka bil som körde på Alexis, som bytt skepnad till en katt. Sedan sa jag "Dom är alla döda, They are all dead, Ils sont mort" det tyckte läraren om, hon tyckte att det var bra att jag upprepade samma sak på franska och engelska.... suck
Efter det var det att rusa till "canteen" och käka middag innan jag fick rusa till internatet, byta byxor och sedan rusa ut ur internatet in i bilen. Dansen var väldigt cool och jag har i stort sett bestämt mig att fortsätta.

Fredag
idag alltså. Idag var en chill dag det med... eller ja... Fick sovmorgon på en halvtimme eftersom jag inte behövde gå till "Canteen" sju på morgonen för att käka frulle. Sedan gick jag och Camille till skolan och där hade jag först franska, sedan franska och sedan franska.... Alltså franska i tre timmar... det är inte så chill... eller jo, men mest tråkigt
Sedan stack jag till "Canteen" (alltså matsal om ni inte förstått det än) och käkade, det var ingen god lunch idag... de lyckas på något sätt få sina grönsaker (som idag var stuvade) att smaka väldigt sockrade... onaturligt sockrade... Sedan gick jag till bankuttagsaken och tog ut pengar för om två timmar så ska jag gå till tågstationen och vänta på Camille, sedan ska vi ta tåget till Eintzheim (tror det stavas så..) och möta hennes mamma. Sedan ska vi köra till Tyskland och shoppa. Fatta hur simpelt det kan låta... låter som om man skulle åka till Handen och handla lite mat, när man i själva verket åker till ett annat land och handlar... ganska udda ändå
Så, ja, det var min vecka och så... Imorgon tänkte jag skriva om mitt schema...

Ciao!

Bilder


Korridoren i skolan



skåpen i skolan


Okey, bilden är ganska missvisande, man ser faktiskt framför sig, men såhär ser det ut (enligt kameran) när jag går till kafeterian och käkar frukost på mornarna


Utsikten från skolan och de flesta klassrum. Den är finare än vad som visas på bilden, för det är berget som tar upp all "view"  egentligen. Berget är täckt av vinodlingar och ibland är dimman så tät så den täcker bergets topp! Jätte coolt!


Man måste ju bjuda på sig själv ibland, haha
Alla här har halsdukar, hela tiden. Dock inte sådan som jag har på mig, utan mer tunna "scarfar" som de viker på två och sedan lägger runt halsen.


Jag hinner inte skriva så mycket eftersom jag måste sticka till skolan snart. Typiskt nog så har jag blivit sjuk! Eller ja, hes. Fast det var ganska väntat eftersom jag har haft minimalt med ont i halsen i snart två veckor :P
Dessutom så är alla här typ förkylda hela tiden. Alla snyter sig hela tiden, de som vill starta upp ett företag som gör sådana där pappersnäsdukar så ska de starta upp företaget i Frankrike, för här går ALLA runt med såna. Alla utom jag. Satt, att jag kindpussar de flesta och att de flesta är småförkylda... ja ni ser vart det går :P

Jag antar att jag skriver mer ikväll om veckan då jag inte hinner nu, ciao!

RSS 2.0