Strasbourg!

Idag åkte jag, Camille och Léa (?) till Strasbourg efter engelska lektionen! Såklart glömde jag kameran, men Camille hade med sig sin, så jag fotade katedralen med hennes kamera. Jag har inga bilder än, men det kommer nog.


Vi shoppade! Jag köpte ganska mycket saker... tänkte visa vad


Jag köpte ett par örhängen som jag tyckte passade mitt halsband lite. Jag hade inte halsbandet med, så det blev lite gissning, men örhängerna funkar ju för sig själv också så ^^ Halsbandet har jag alltså inte köpt idag, utan det var en present :)


Jag köpte godis (vill testa franskt godis!), en bok (ni ser ju vilken :P) och örhängena som ni redan sett.


Köpte även en jacka :D Det börjar bli lite kallt nu så det var lika bra :) Tittade på en annan precis innan som kostade 69€ och denna kostade bara 29€ så x)



Jag och Camille några andra (vet inte om de går i min klass) var med i tidningen idag :D jag har på mig den rosa aktiga tröja ^^

Det var nog allt, nu ska jag titta på Ouran High school host club, ciao!

Me and my beloved TicTac



Köpte fyrpack med TicTac... Gissa hur mycket det kosta? Det kan ni inte!
Fyra stycken kostade... *trumvirvel* 1.79€!!!!
Det är mindre än 17 kronor!! FÖR FYRA STYCKEN!
I Sverige kostar EN tio spänn!!! I värsta fall 15..!!!
Snacka om att jag ska hamstra med mig sen när detta underbara år är över <3

Lunch!

Nu är det dags för lunch. Camille är där nere och lagar något... har ingen aning om vad.
Jag frågade om jag skulle hjälpa till men hon satte mig framför tv:n, haha xD

Var på engelska lektion på förmiddagen, hade lektion i tre timmar! Dock så kändes det inte så, utan det känndes som kanske en timme, faktiskt.
Det blir engelska lektion i morgon med och efter det ska vi in till Strasbourg och gå på bio :D Tydligen så kostar bio här bara runt 6-7 € :D Dock så kostar tåget tur-retur 10 €...

Jag har fått min franska vän på facebook! (Om man bortser från Camille då), det är Camilles kompis Claire som jag träffade idag på engelska lektionen. Hon och jag kommer nog äta lunch tillsammans har jag förstått. Camille äter hemma.
Så det går riktigt bra faktiskt! Jag har kanske sagt... max 20 ord på franska. Jag vet, jag skäms. Men det är så mycket lättare! Och jag kommer behöva börja med franskan snart, när jag går på internatet!
Det är nog tur att jag inte bor hos värdfamiljen hela tiden.


Annars har jag väl egentligen ingenting mer att säga. Här är vädret ganska tråkigt, molning och det småduggade lite när vi gick hem från skolan. Men det är väl som i Sverige då!
Dock tror jag verkligen att jag måste skaffa en höstjacka... för det är ALLDELES för varmt att gå runt med min vinterjacka, samtidigt som det är för kallt att gå med bara tröja. Kanske hittar något i Strasbourg? :D

Trött!

Usch, nu är jag trött! Eller usch är kanske fel!

Isabelle, Christophe (?) och deras lilla Tom har varit här från ca 18:00 till 22:00. Under den tiden åt vi middag, haha
Camilles morfar var också här :D
De pratade mycket franska och jag fattade ingenting, hahah Men de pratade engelska också så det var ingen fara :)
Jag har fått låna tre böcker av Brigitte och några serie böcker av Camille :D Super!
Bla. en bok från Charlotte Brontë, på engelska då, inte franska, haha

Men nu är jag verkligen super trött så, god natt!

Gäster

Det ska tydligen komma gäster till huset idag. Brigittes bästa vän (dock vet jag inte vad hon heter), hennes barn (som är runt ett) och hennes pojkvän. Brigitte och hon sov tydligen på samma internat när de gick på Lycée och de har varit vänner sedan dess.
Dock har jag INGEN aning om när de kommer! xD Jag sitter på mitt rum och hör röster och att hundarna skäller utanför (alltså på gräsmattan eller vad man ska säga) och jag har ingen aning om gästerna har kommit! :O Jag vet inte heller om jag borde vara där ute och hälsa (om de nu har kommit) eller om det är ok om jag är lite osocial, haha

Om det bara fanns en instruktionsbok för denna sortens resa... "Reseguide för utbytesstudenter" "Så här gör de i Frankrike blah blah" haha

Nervöst!

Jag är jätte nervös! Och stressad!
Hela juli har det känts som om " äsch, det är ju hela två månader kvar", men nu är det ju bara 27 dagar kvar!!
Det känns som om man verkligen inte kommer få plats med allt man vill ha med! För någon vecka sedan var jag kattvakt, bodde i en lägenhet i ca 12 dagar, jag tog med mig kläder etc och då tog elektroniken (data, kamera, sladdar etc) typ halva platsen i min gigantiska väska!! Och nu ska jag få med mig sjukt mycket mer kläder och allt... usch, nervöst!

Men, lite positiva saker är väl att vädret verkar vara helt ok! Jag trodde att det skulle vara som i Sverige, runt 25 på sommaren och runt -15 på vintern, för jag pratade med en tjej som bor i Frankrike, som sa att det var väldigt kalla vintrar i Strasbourg... Dock kom jag på idag att hon bor ju i södra Frankrike, på gränsen till Spanien, inte konstigt att hon tycker att -5 är kallt x)



Tittade på en hemsida, och det verkar ju inte alls bli så kallt! :D

Crap!

Jag gick nyss ut ur mitt rum efter att bara ha legat i sängen och tänkt, länge!
Jag trodde att de andra trodde att jag var jätte osocial, så jag går ut, men det är fortfarande lika stilla. Tänkte att de kanske sitter i köket och väntar, så jag går ner, och får med mig två av hundarna som börjar skälla! Jag sitter där nere ett tag men ingen kommer så nu har jag gått upp och jag har i stort sett väckt hela huset!

Åh vad jag känner mig dum just nu!

God morgon!

Hmm... det känns lite konstigt, för igår så var det alldeles tyst och mörkt redan vid 21:00 i huset, men samtidigt så sa de att de brukar vara vakna på nätterna och sova länge på mornarna typ...
Så jag sitter här i rummet och vet inte vad jag ska göra, för det är fortfarande tyst i huset (på övervåningen i alla fall), men jag har ingen aning om de gör det för att vara snälla och hålla det tyst så att jag kan sova eller om de faktiskt sover!

Det lite jobbiga är också att det är så stort och tyst, satt bara att jag sitter här och skriver känns som om de ska väcka huset... jag vågar knappt gå runt i mitt rum för det knarrar så mycket xD

Jag märker verkligen kulturkrockarna här... jag trodde att de inte skulle vara så stora, men man känner sig ändå dum för de hade skor på sig hela dagen igår.. och jag vet inte om jag ska ha skor på mig idag xD Sedan vet jag inte heller om man kan gå till frukostbordet i pyjamas eller om man ska klä på sig. Det skulle kännas ganska dumt om jag kom alldeles påklädd och de andra fortfarande hade pyjamas på sig, hahah


Här är en bild på ett stork bo som vi åkte förbi :)

Ensam i rummet

Sitter nu ensam i mitt nya rum. Det är stort och tomt och alla går med skor på inomhus.
Sa nyss hejdå till mina päron. Jag grät, men så fort jag kom in så torkade tårarna och jag mådde faktiskt bättre.
Jag tror det är varje gång jag blir påmind om att jag faktiskt inte kommer träffa mina päron på ett år som tårarna kommer... se, nu kommer dom igen!

Att flytta på det här sättet känns som någon slags konstant pms. Jag börjar gråta mitt i ingenstans. Imorse när jag satt i sängen så började jag gråta. Tidigare idag när jag satt i bilen på väg till en marknad (som inte ens hölls idag) så kom en tår. T.om. när jag gick på toa innan efterrätten hos familjen så kom det några tårar. Det räcker lix med en tanke som börjar det strömma. Ganska udda... hoppas det blir bättre. Jag som hatar att gråta inför folk!

Men, det viktigaste är nog att familjen är urtrevlig! Speciellt mamman (okej, speciellt är väl att ta i, alla tre är extremt trevliga), men mamman känns verkligen som en... mamma. När hon kramade jag så blev jag varm (ta inte detta på fel sätt nu..!!) och jag tror verkligen att jag faktiskt kommer trivas här.

Varje gång som det känns att tårarna är påväg så tänker jag på allt som jag kommer uppnå genom dessa tårar. Jag kommer kunna prata, förstå detta så omöjliga språk! Tänk, om några månader kommer jag nog kunna tjattra med en kypare om dagens rätt!!!
Sedan, som pappa sa, så kommer jag att bli en mycket starkare människa. "Det som inte dödar en, härdar en" det stämmer nog väldigt bra! Och jag kommer inte dö av detta, tvärtom. Detta är ju precis lika "farligt" som att vara hemma, bara att jag faktiskt får ut mer av detta.

Jag har fotat massvis åt eran skull och jag antar att det är lika bra att visa bilderna, idag har jag verkligen satsat på "temat" det är färggrannare här än i Sverige!


Titta. Helt ramdonly har dom lila försterluckor!


Rosa, ljusblåa, beige! Mycket färggrannt och fint :3


Fint fint fint :D


Titta! T.om. duvorna är mer färggranna, hahah


Sånt här ser man även då och då :)


Men nu orkar jag inte lägga upp mer bilder. Jag måste visa Brigitte ett papper som Ebba vill att man ska ge till värdfamiljen :)
Bye bye

Middag ute!

Saut!

Förlåt att jag uppdaterar så mycket, men jag passar på när jag vet att jag har internet.

Jag, mamma och pappa åt ute idag. Vi gick väl från hotellet runt 7 och tittade runt lite på restauranger tills vi bestämde oss för en.
Vi åt sniglar till förrätt! Andra gången (som jag minns) som jag äter sniglar. Båda gångerna har varit i Frankrike :P
Riktigt gott faktiskt. Fast konsistensen var lite sisådär... men helt klart ätbart!
Till varmrätt så åt vi något slags kött och till efterrätt tog vi glass.

Ni vet redan planerna för imorrn så, god natt :)

Bilder


På planet


Rhen


Restaurangen där vi åt


De har röda brandposter här :3


En jätte stor och cool kyrka (katerdral?)


Nu har jag ingen bra bild på hur färggrant det är riktigt, kan visa någon annan dag :)

Nu är jag här!

Vi har nu landat på hotellet som ligger i en liten bergsby utanför Colmar. Vi (alltså jag, mamma och pappa) har varit igång sedan fem imorse, så vi är ganska trötta x)

Städerna här är übersöta! De är så sjukt mycket mer färgranna än Sverige! I Sverige finns det typ bara röda, vita och gula hus... här finns det gröna (ljusgröna), rosa, blåa, lila... I stort sett alla färger man kan komma på!

Idag har jag även pratat lite franska :3
Först så skulle jag prata på restaurangen, men det gick uselt. Jag hörde inte vad hon sa (hon prata så lågt..) och så pratade hon väldans fort! Så, vi bad om en "Carte de jour" och hoppades på att det skulle bli gott x) Som tur var så var det helt ok! Inte kanske något jag skulle välja om jag kunde, men ändå.
Andra gången jag pratade så var det nyss, jag fick säga att det var vi som beställt ett hotellrum etc etc. Det gick faktiskt mycket bättre, jag lyckades förstå vad hon sa (i alla fall till en viss del) och jag lyckades få fram frågan om det fanns internet på rummet, som ni kanske märker så finns det de.

Jag har fotat massvis, som en turist till tusen, dock kommer det ta ett tag för kameran att ladda över till datan, så jag tänkte att jag lägger in bilderna i ett inlägg lite senare.

Imorgon blir det att träffa familjen. Vi åkte förbi deras hus idag (hehehe) och det var sjukt fint!
Så imorgon blir det även hej då till päronen. Ganska sorgligt... :(

5 dagar

5 dagar kvar nu...
Igår hade vi avskedsfest för mig. Men det kändes inte som det. När jag sa hej då till folket som kom, då kändes det verkligen inte som om jag inte kommer träffa dom på 10 månader. Jag tror inte att jag fattat riktigt att jag ska verkligen åka! Om fem dagar.

Idag kommer vänner över och vi ska grilla och ha det mysigt, det ska bli jätte trevligt tycker jag!
Imorgon måste vi nog åka till Ikea, för på onsdag så ska jag till skolan och hälsa på... min föredetta klass.
För på torsdag ska jag nog packa vidare och på kvällen åker vi till ett hotell på Skavsta eftersom vi orkar inte åka hemifrån klockan 3 på morgonen :P


Stockholm

idag har jag varit i Stockholm med Mamma, Linnéa och Nina :D

Fotade lite som jag tänkte visa värdfamiljen, hur Stockholm ser ut. Vi köpte även tre böcker på franska om Sveriges traditioner, sveriges maträtter och svenska folket. En dalahäst köpte vi med :D

Tänkte visa lite bilder, det är inte så kul att läsa bildlösa inlägg och jag lägger sällan in några bilder :/







De var några av bilderna jag tänkte visa värdfamiljen, jag har många fler, men jag orkar inte ladda upp alla bilder här, haha ^^

Nu är det exakt sju dagar kvar innan jag åker... Jätte läskigt men samtidigt spännande! Jag vill åka nu x)
På söndag så ska vi ha en "avskedsfest" till mig, jag, mamma och pappa ska bjuda familj och vänner på ostbricka! Tänkte att tårta är lite för födelsedagsaktigt, samtidigt som det är lite jobbigt att bjuda på riktig mat till 14 pers. Så vi tänkte att vi bjuder på olika ostar och kex etc, franskt och bra, haha

Strasbourg

Åh, jag längtar!

Min pappa har bokat hotell någon liten stad i närheten av Barr. Vi kommer troligen åka igenom Barr påväg till hotellet.

Tittar på bilder från Strasbourg och det är så sjukt vackert! Jag längtar tills jag får stå där och ta lika fina bilder på lika fina hus och floder!





Idag är bilderna från google, men nästa gång jag visar bilder från Strasbourg, då är det jag som har tagit dom :D

Tio dagar...

Tio dagar kvar innan jag åker...
Håller på just nu att tömma mitt rum, pappa ska ta över det medan jag är borta, och när jag kommer tillbaka så ska jag ta hans rum och få ett nytt skrivbord :)

En låt

Måste bara tipsa om denna låt. Hörde den första gången... när jag gick i sexan tror jag, på en franska lektion. Låten var med i våran franska bok, och jag har älskat låten enda sedan jag hörde den.


Amélie från montmantre

Nu har jag äntligen sett Amélie från Montmantre! Den är ju jätte bra!
Verkligen synd att jag inte sett den tidigare, då det verkligen är en film helt i min smak.

Om någon av er inte har sett den, se den! Varesig ni är intresserade av franska eller inte :P

Nytt pennskrin

Hola

Idag så åkte jag, mamma och mammas kompis till tyggrottan och köpte tyg m.m.
Sen när jag kom hem så satte jag mig framför symaskinen och började sy.
Efter många svordomar över allt möjligt, så blev jag klar.
Ganska nöjd faktiskt :) Gillar färgerna väldigt mycket! Dock skulle den kunna vara lite mer rak och så.. men det orkar jag aldrig med :P

Ska ha med mig den ner till Frankrike, och nu vet jag att den verkligen är unik :)


Den översta är mitt gamla pennskrin som har varit med nu sen sexan tror jag... Den har ett stor hål i sidan och tappar pennor, så det var dags för en ny tycker jag :P


Här är en bild på andra sidan. Den är alltså röd/vit/svart randig på ena sidan och sedan svart på andra :D

Nya saker

Hejsan!

Idag så åkte jag och mamma och mammas kompis till stan :D
Mamma köpte saker till mig (tack mamma <3) som jag ska ha med mig till Frankrike :) Jag klippte även håret, blev jätte nöjd.


Mamma köpte en basker :D Som ni ser så är den röd med håliga nitar eller hur man ska säga. Sedan köpte hon en "palestina sjal", fast egentligen vet ja inte om man kan kalla den de eftersom den har som gardintofsar överallt. Klippte som sagt även håret, men det syns inte på bilden :)



Här är alla kläder utom "palestina sjalen" samlade. Hon köpte alltså en basker (som ni såg på bilden över), sedan även en stickad lila kofta som är hålig. Den brunsvarta rutiga saken är en tunika/klänning som vi köpte på indiska tillsammans med koftan och palestina sjalen.
Sedan under är det en svart fransklik (faktiskt... får visa bättre bild på den någon annan dag) klänning som vi köpte som second hand för bara 50 :- :D



Vi köpte även en ny resväska :D Denna var überbillig, bara 399 :- samtidigt som det faktiskt verka vara ganska bra kvalle (kvalité). Jag rullade hem den genom stan med alla saker som vi köpt tidigare, och det var absolut inga fel på den. Stora hjul och så :)


Sedan, när vi åkte till Bauhaus så träffade vi på en fransman. Mamma frågade honom vad han trodde vår värdfamilj skulle gilla för souvenir, och han sa att hans familj gillade dalahäst :) Så, vi ska nog köpa en dalahäst, fast något mer också tror jag.
Vi funderade på att köpa en osthyvel, för de har de inte nere i Frankrike, men samtidigt så har de inte sådana ostar som vi har, så de behöver inte osthyvel, så det känns lite dumt när man heller inte riktigt kommer kunna förklara vad det är för något x)

Börjat packa

Idag har jag börjat packa :) Känns skönt, eftersom jag har varit jätte stressad innan, men nu har jag i alla fall börjat.

Problemet är väl lite att min väska är jätte ful + väldigt jobbig att rulla. Den har hjul där under, men just nu är den så mjuk satt den ramlar bara. Hoppas att det blir bättre sen när den e full!



Men väskan är ändå lite cool, fastän den är ful, i och med att man kan fälla ihop den, det ser man bäst på andra bilden. Satt, när väskan är tom, då kan man fälla ihop den, och dra med dragkedjan satt den sitter, och så blir den lika stor som en vanlig sportsbag i stort sett :)

Sen kommer jag ha ett handbagage också, i form av en liten resväska, som jag tänkte ta med till veckan i Paris och sådär :)

En till fransk film

Oj oj vad jag tipsar om filmer just nu... men ja, detta är ju ändå en blogg som ska handla lite om frankrike så x)
Ikväll så kommer det en film som jag tycker verkar väldigt bra, den heter Les femmes de l'ombre (hemlig agent) och så här står det tv.nu:

Louise har tränats i lönnmord, sprängämnen och spionage av den brittiska underrättelsetjänsten för ett enda kritiskt uppdrag. I skydd av mörkret landar hon med fallskärm i det ockuperade Frankrike. Hennes order är att infiltrera Gestapo och likvidera den man som står i vägen för andra världskrigets mest hemliga, mest avgörande operation: Dagen D.


Den är gjord 2008 och jag tänker definitivt titta på den. Känner att jag måste öva lite nu.. fräsha upp franskan och så. Har inte hållt på med någon franska alls, i stort sett, på hela sommarlovet :P

Filmen går på SVT1 klockan 22:00 idag, måndag den 9e augusti :) :)





På tal om film och så... idag ska jag försöka skaffa Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (Amelie från Montmatre) för jag har inte sett den :#
När vi såg den i skolan, så var jag sjuk, och jag såg bara sista delen. Det jag minns var att hon var på en tågstation... eller nått. Men, idag ska jag fixa fram den, om jag hyr den eller om jag tittar online.. något i alla fall :)



Fransk Filmvecka

Den 16 augusti börjar den franska filmveckan på SVT2. De kommer visa en fransk film, med fokus på den s k Franska vågen här och här kan ni läsa mer om detta.

Jag tänkte visa och skriva lite om de filmer som de ska visa under dessa 5 dagar :)


Måndag den 16e augusti: À Bout De Souffle... (Till sista andetaget)

En film gjord 1960 och handlar om en man som har snott en bil bil och mördat en polis och försöker rymma till Rom tillsammans med sin flickvän.


Tisdag den 17e augusti: Cléo de 5 à 7 (Cléo från 5 till 7)

En film gjord 1961 och handlar om en sångerska som heter Cléo. Man får följa hennes liv mellan 17:00 till 18:30 den 21 juni i Paris.

Onsdag den 18 augusti: Tire-au-flanc 62 (Lätting i Lumpen)

En film gjord 1960 och handlar om en snobbig man som heter Jean som ska göra militärstjänst och till sin förvåning träffar han sin egen betjänt där.


Torsdag den 19e augusti: Le signe du lion (I lejonets tecken)

Gjord 1959 och handlar om en man som bor i Paris och får ett telegram om att hans rika faster har dött. I tron om att han fått ärva allt, ställer han till med en jätte fest för sina vänner.


Fredag den 20e augusti: Paris nous appartient (Paris - öppen stad)

Är gjord 1960 och handlar om en kvinna som går på en fest hos sin bror och hör att en spansk aktivist har dött.


Lördag den 21a augusti: Les quatre cents coups (De 400 slagen)

Den är gjord 1959 och handlar om en pojke som av sina föräldrar och lärare anses vara ett problembarn.


Jag vet själv inte om jag kommer titta på alla filmer, är personligen inte så super förstjust i filmer från detta årtionde. Men, jag tänkte att jag skulle i alla fall spela in filmerna, satt jag kan ge det en chans innan jag dömer :)

OBS(erva)!!!: Filmer går vid samma tid varje dag, alltså 22:35

F(l)ickordbok

Haj :)

Idag fick jag hem min franska fickordbok som jag beställt! Den är jätte liten :P Men det var de jag ville.
Tidigare i år (innan det var bestämt att jag skulle åka) så köpte vi en stor ordbok, med 142 000 ord och fraser, den är jätte bra, men alldeles för stor för att ta med till t.ex. skolan eller så. Så jag bad pappa att köpa en fickordbok som jag kan ta med mig. Den har 32 000 fraser, men det passar bra att ha med om man t.ex. ska shoppa i Strasbourg eller i skolan på lektionerna. Men jag kommer definitivt ta med mig båda ner till Frankrike :)


Visst är den liten! :3


Haha, jag måste bara berätta en sak också. Tills för några månader, så har jag alltid trott att det stått Flickordbok på dessa små, hahah
Jag har aldrig tittat nogrannt och alltid antagit att den är för flickor x)  Dock förstod jag aldrig varför just en flicka skulle ha, och om det fanns pojkordböcker?

Vill tipsa också om en jätte bra hemsida där jag köper alla mina böcker nuförtiden. Den heter kulturbutiken och säljer böcker och annat. Den är billigare än dessa större bokhandlar som Bokia och Adlibris. T.ex. så i kulturbutiken så kostade fickordboken 80 :- och i Bokia och Adlibris kostar samma fickordbok 97 :-
Visst, det är inte jätte stor skillnad, men när man köper ganska många böcker så blir det ganska mycket man sparar. Plus att kulturbutiken har fri frakt :D

Men nog om det. Vet inte riktigt vad mer jag ska skriva. Det händer inte mycket annat på Frankrike fronten. Har inte ens börjat packa :$

Klimat och väder

Tills för några dagar sedan har jag varit jätte orolig för vädret där nere. Jag har inte vetat om jag ska ta med mig vinterskor/vinterjacka, eller om min vinterjacka ens kommer räcka!
Grunden till denna orolighet, var att jag pratade med en tjej som sa att i Alsace (området där Barr ligger) är det kontinentalklimat (a k a Rysslandklimat), och att det alltså blir heta somrar och kalla vintrar.
Så, i alla fall när jag hör Rysslandklimat, då får jag en bild av -50 (överdrivet, jag vet, men ändå) och jätte mycket snö. Visst, jag vet att så blir det aldrig i Frankrike, men det är ju ändå på gränsen till Tyskland, och där är det ju kallt?

Så, jag sa det till mamma, och mamma sa det att Strasbourg ligger ju på samma längd (bredd??) grad som Paris och där blir det ju inte så kallt. Där får dom knappt ens snö!
Men det stillade ändå inte min orolighet tills jag kom på... att tjejen jag pratar med, hon bor ju i södra Frankrike, på gränsen till Spanien x)

Så, nu har jag kollat upp, och vädret är inte alls så "hemskt" som jag trodde! Nu hittade jag visserligen inte statistik för just Alsace eller Strasbourg, men jag hittade statistik för en tysk del som ligger också på samma längd (bred??) grad som Alsace.



Nu är kartan visserligen ganska suddig och dålig, men den visar i alla fall att vanligtvis blir det som kallast bara runt -5 grader och som varmast blir det ungefär 20 grader. Medeltemperaturen för hela året är runt 5-10 grader (vet inte riktigt vilken man ska följa?)

Så, då vet jag i alla fall att jag kan ta med min "vinterjacka", och slippa frysa :D


RSS 2.0