Sista gången?

Idag var det sista dagen hos min värdfamilj och tiden här i Frankrike börjar verkligen lida mot sitt slut.

Vet inte om även detta blir sista gången jag uppdatera denna blogg från Frankrike? Det händer väldigt mycket denna vecka men samtidigt inget jätte speciellt. Imorgon är det måndag, som vanligt, fram till torsdag händer inget ovanligt. På torsdag kommer mina föräldrar ner och jag spelar upp teatern för första gången. På fredag så ser jag min skola för sista gången och lördag morgon drar vi ut på motorvägen till Luxemburg. Där spenderar vi dagen/natten och söndag åker vi till Tyskland och spenderar dagen innan vi åker hem söndag kväll. Alltså,om exakt en vecka sover jag i min egen säng utan tankarna "åker tillbaka om två veckor". Det kommer bli dunderskönt.

Eftersom denna blogg ändå handlar om Frankrike så kommer jag inte fortsätta att uppdatera den efter Frankrike. Men något inlägg efter detta borde komma, till er som inte är min familj och som kanske inte ens känner mig :)

Ägg

Folk har ofta frågat mig om vad som är skillnaden mellan Frankrike och Sverige bortsett från språket. Jag har alltid haft jätte svårt att svara på den frågan eftersom... jag vet inte?

Det är en skillnad mellan Frankrike och Sverige, naturligtvis! Jag menar, det är ju en stor skillnad mellan Norge och Sverige så skillnaden mellan Frankrike och Sverige borde ju vara ännu större!

Igår dock så listade jag ut lite varför jag har svårt att svara på den frågan...

Igår så åt jag middag med mina värdföräldrar. Det blev pickplock med vad de hade i kylen typ. Mamman frågade om jag ville ha ett kokt ägg och jag svarade såklart ja. Sedan när jag skulle skala ägget så gick det i stort sett uselt... Men jag kunde ändå inte komma på varför till en början. Jag menar, ägg som ägg, det borde väl gå att skala? Om de går i Sverige så borde de ju gå i Frankrike, eller? Sedan insåg jag det... Detta ägg var ju varmt! (jag vet, det låter helt puckat) Ägget var så varmt att om jag höll det mer än typ... två sekunder så gjorde det sjukt ont och jag var tvungen att släppa det. Så, där är bl.a. en skillnad mellan Frankrike och Sverige, i Fr så sköljer de inte äggen i kallt vatten som vi gör i Sverige (eller i alla fall min familj) utan de bara tar äggen ur kastrullen och äter.

Men, när någon frågar "vad är skillnaden mellan detta land och de andra land?", de första som poppar upp i huvudet är ju inte ägg direkt...

De jag vill komma till är alltså: Det är en stor skillnad mellan SV och FR, men skillnaderna som utgör denna stora skillnad, är småsaker. Om någon skulle fråga skillnaden med England och Sverige så skulle folk säga "de kör på andra sidan vägen, de har pund, de äter massa pudding och fet mat" etc etc.

Men Fr kör på samma sida som oss, de har Euro vilket inte är så konstigt, de äter kanske inte direkt på samma sätt som oss, men ändå.

Så då vet ni, nästa gång ni frågar vad som är skillnaden, då svarar jag "de äter varma ägg" x)

Lördagfjärdejunitvånollelva

För några veckor sedan skrev jag något i stil med "idag är det ## maj och jag längtar till andra juni, men när andra juni kommer så kommer jag sannolikt längta efter ett nytt datum" och idag är det fjärde juni... Ganska sjukt hur fort dagarna egentligen går, men samtidigt så ska jag inte gnälla.

Men det känns lite konstigt... Framtill 12 juni har jag något inskrivet på varje dag. När man sedan byter sida så blir bladena helst plötsligt alldeles tomma... Har inga planer alls för denna sommar och har ingen aning om vad som kommer hända heller. Jag vet att jag vill ner till Varberg och upp till Uppsala, jag skulle gärna vilja åka till Dalarna också, men det får vi se om det blir. Men annars så har jag inga planer alls! Jag har stora planer för framtiden, exakt sagt, sju år framåt, men inga planer för 13e juni.  Fast det är väl skönt det med, bara kunna leva livet ett tag, inte behöva tänka på något, och ännu mindre, inte behöva tänka på franska.

Men denna helg då, vad har hänt?
Igår så stannade jag kvar i skolan och gjorde Scoobidooes med Patrick. Han lärde mig den franska grunden och jag lärde honom den svenska grunden x) den franska är svårare än den svenska...

Scoobidoo Länk Den franska versionen alltså.

Annars så har jag läst och läst och läst. Jag har läst HUR MYCKET SOM HELST men ändå så känns det som om jag inte kommer någon vart alls! Boken är för tjock! ca tusen sidor, pocketbok... gammal engelska dessutom (den handlar om 1100 talet så den är skriven på lite gammal (men förståelig) engelska) och jag kan väl säga att jag lärt mig massa nya ord om kyrkor och munkar. Något positivt i alla fall.

Här i Frankrike är det dock så väldigt varmt, för varmt. Det måste vara kanske 30 grader eller nått! Jag kan knappt ens gå ut utan att svettas som en sabla flodhäst. Jo, flodhästar svettas. De gör de säkert.

Imorgon så är jag ensam hemma hela förmiddagen, ska bli ganska skönt faktiskt. Ta en lång dusch, sola i solen (om de är sol imorrn) och kanske t.om. ta en promenad! Mysigt.

Förresten, såg en igelkott i fredags! :D Den sprang på tomten och var allmänt virrig. Min värdsyrra försökte skrämma upp den i rabatten (päronen sa att den skulle äta något där) men den rymde genom ett hål i staketet istället. Kattungarna har flyttat på sig också, så man ser inte den vackra honan så mycket längre.

Det var väl de :) Ha en bra lördagseftermiddag och en bra söndag imorgon!

Jag har besökt...

Innan jag åkte hit till Frankrike så kunde jag säga "jag har varit i Finland, Danmark, Frankrike, Kanarieöarna och Estland"
Lite skillnad mot nu: Finland, Danmark, Frankrike, Kanarieöarna, Estland, Tyskland, Schweiz, England. och snart blir det även Luxemburg.

Frankrike är verkligen typ europas mitt. Det är så sjukt lätt att åka till ett annat land bara sådär. T.ex. så många fransmän har t.ex. varit i Afrika, Italien, Schweiz eller länder som Rumänien och Ungern. Hur många svenskar kan säga att det varit i Afrika? Hur många har varit i Rumänien?

Fast samtidigt, har inte hört någon fransman som varit i Thailand t.ex.

Men det är ganska awesome ändå.

Jag har faktiskt börjat med en grej.

Har två stycken panorama bilder, en över Paris och en över London. Så jag tänkte starta ett litet projekt, att för varje nytt land (eller kanske huvudstad, har inte bestämt mig än) så ska jag ta en panorama bild. Dock vet jag inte om jag ska förstora alla som jag gjorde med Paris bilden x)



RSS 2.0